ලංකාවේ දේශීය පාරම්පරික සහල් වර්ග කිහිපයක සහ නව වැඩි
දියුණු කළ සහල් වර්ග කිහිපයක ගුණාංග
(සැකසුම-ක්රිෂ්ණ
විජේබණ්ඩාර)
01-සහලේ
නම-මසුරන්
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-10.6
මේදය-සියයට-2.7
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.0
පිෂ්ඨය-සියයට-73.3
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.4
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.5
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -90.06
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-91.28
02-සහලේ
නම-සුදු හීනැටි
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.1
මේදය-සියයට-2.6
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-70.6
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.79
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.5
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -90.06
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ)
ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation activity)-91.28
03-සහලේ
නම-දික් වී
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-11.7
මේදය-සියයට-2.4
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-71.1
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.0
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.3
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -83.67
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-90.36
04-සහලේ
නම-ගොඩ හීනැටි
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.2
මේදය-සියයට-2.2
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-70.7
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.2
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.3
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -92.29
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-91.30
05-සහලේ
නම-කලු බාල වී
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.5
මේදය-සියයට-2.7
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-69.3
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-3.2
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.9
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -67.77
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-88.92
06-සහලේ
නම-පච්චපෙරුමාල්
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-13.3
මේදය-සියයට-2.8
දෘඪ තන්තු-සියයට-0.8
පිෂ්ඨය-සියයට-68.6
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-3.0
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.2
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය කිරීමේ
ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -73.68
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-82.07
07-සහලේ
නම-දහනල
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.4
මේදය-සියයට-2.6
දෘඪ තන්තු-සියයට-0.9
පිෂ්ඨය-සියයට-69.4
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-3.0
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.7
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -46.57
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-88.84
08-සහලේ
නම-රතු හීනැටි
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-10.9
මේදය-සියයට-3.0
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.2
පිෂ්ඨය-සියයට-69.6
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-3.4
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.9
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -72.47
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-84.66
09-සහලේ
නම-කට්ටමන්ජල්
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.2
මේදය-සියයට-3.3
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-69.4
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.9
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.9
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -16.28
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-20.1
10-සහලේ
නම-රතැල්
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-11.1
මේදය-සියයට-2.9
දෘඪ තන්තු-සියයට-0.9
පිෂ්ඨය-සියයට-70.5
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.9
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.2
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -14.19
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-10.98
11-සහලේ
නම-රත් සුවඳැල්
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-12.9
මේදය-සියයට-2.6
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-70.1
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.4
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.1
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -66.53
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-87.38
12-සහලේ
නම-කළු හීනැටි
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-11.4
මේදය-සියයට-2.7
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.6
පිෂ්ඨය-සියයට-69.6
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.7
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.5
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -69.99
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-89.33
13-සහලේ
නම-ගෝනබරු
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-10.6
මේදය-සියයට-2.2
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.0
පිෂ්ඨය-සියයට-71.3
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.2
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.0
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -56.53
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-84.13
14-සහලේ
නම-මඩතවාලු
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-11.5
මේදය-සියයට-3.0
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.0
පිෂ්ඨය-සියයට-69.7
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.8
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.4
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -70.4
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-83.83
15-සහලේ
නම-බී.ජී.-360 (කීරි
සම්බා)
සහලේ වර්ණය-සුදු
ප්රෝටීන්-සියයට-7.4
මේදය-සියයට-2.5
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.9
පිෂ්ඨය-සියයට-72.9
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-1.8
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.5
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -12.40
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation activity)-19.57
16-සහලේ
නම-ඒ.ටී.353
සහලේ වර්ණය-රතු
ප්රෝටීන්-සියයට-8.7
මේදය-සියයට-2.5
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.6
පිෂ්ඨය-සියයට-72.0
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-1.9
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-3.5
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -74.71
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)-81.97
17-සහලේ
නම-ඒ.ටී.354
සහලේ වර්ණය-සුදු
ප්රෝටීන්-සියයට-8.8
මේදය-සියයට-2.3
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-71.9
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.1
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.4
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -ගණනයකර නැත.
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)- ගණනයකර නැත.
18-සහලේ
නම-බී.ජී.352
සහලේ වර්ණය-සුදු
ප්රෝටීන්-සියයට-7.5
මේදය-සියයට-4.3
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.6
පිෂ්ඨය-සියයට-72.7
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-1.9
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.9
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) -39.71
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)- 36.34
19-සහලේ
නම-බී.ජී.358 (සම්බා)
සහලේ වර්ණය-සුදු
ප්රෝටීන්-සියයට-6.6
මේදය-සියයට-2.9
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.0
පිෂ්ඨය-සියයට-73.6
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-1.8
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.7
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity) ගණනයකර නැත.
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)- ගණනයකර නැත.
20-සහලේ
නම-බී.ජී.379/2
සහලේ වර්ණය-සුදු
ප්රෝටීන්-සියයට-8.5
මේදය-සියයට-2.2
දෘඪ තන්තු-සියයට-1.1
පිෂ්ඨය-සියයට-73.7
යකඩ-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Mg/100g-2.0
සින්ක්-(සහල්
ග්රෑම් 100ක මිලි ග්රෑම්)/Zinc Mg/100g-2.0
රුධිර සීනි මට්ටම ඉහළ යාම පාලනය
කිරීමේ ගුණය-සියයට-/(Anti-amylase
activity)-21.22
දියවැඩියාව නිසා ඇති වන අතුරු
ආබාධ පාලනය කිරීමේ (වැළැක්වීමේ) ගුණය-සියයට-/(Anti-glycation
activity)- 6.76
-----------------------------------------------------------------------------
මූලාශ්ර
01-කාර්මික තාක්ෂණ ආයතනය සහ කෘෂිකර්ම
දෙපාර්තමේන්තුව මගින්, 2011 දී පළ කරන ලද ‘ශ්රී ලංකාවේ පාරම්පරික සහල් වර්ග කිහිපයක ගුණාංග’ නමැති ග්රන්ථය.
02- Journal of Cereal
Science 58(2013) 451-456
සැකසුම-2016/10/11.
No comments:
Post a Comment